Evenementenhal Gorinchem– Franklinweg 2 4207 HZ Gorinchem

Het belang van een goed stel ogen: visuele inspectie lasverbindingen

Als lasser weet je als geen ander dat lassen een vak apart is, en dat de kwaliteit van je werk absoluut cruciaal is. Of je nu bezig bent met het lassen van grote constructies of het maken van fijne details, het beoordelen van je werk is minstens zo belangrijk als het lassen zelf. In dit blog duiken we in de rol van visueel beoordelen en niet-destructief lasonderzoek (NDT), en waarom een goed stel ogen nog steeds van onschatbare waarde is.

Visueel beoordelen: de eerste controle

Visueel beoordelen is vaak de eerste stap in de kwaliteitscontrole van je laswerk. Dit lijkt misschien eenvoudig, maar onderschat het niet. Als je na het lassen een goede inspectie doet, kun je snel defecten spotten zoals porositeit, scheurtjes, en onvolledige penetratie. Een scherp oog kan het verschil maken tussen een degelijke las en eentje die vroeg of laat problemen gaat geven.

Bij het visueel inspecteren kijk je naar de lasnaden en de omliggende gebieden. Let op de consistentie van de las en controleer of er geen onregelmatigheden zijn. Is de las mooi gelijkmatig? Zijn er geen luchtinsluitingen of ongewenste verontreinigingen? Je kunt vaak al veel zien door goed te kijken en met ervaring weet je precies waar je op moet letten.

Niet-Destructief Lasonderzoek (NDT): dieper onder de huid

Visueel inspecteren is belangrijk, maar het geeft je niet altijd een compleet beeld van de laskwaliteit. Hier komen de niet-destructieve onderzoeksmethoden (NDT) om de hoek kijken. Deze technieken helpen je om interne defecten op te sporen zonder het materiaal te beschadigen. Enkele veelgebruikte NDT-methoden zijn:

  • Ultrasoon onderzoek (UT): Hierbij worden hoge frequentiegeluiden gebruikt om interne defecten in de las op te sporen. Dit kan helpen bij het vinden van problemen die je met het blote oog niet kunt zien.
  • Röntgenonderzoek (RT): Röntgenstralen geven je een doorzichtige kijk op de las, zodat je interne gebreken zoals luchtinsluitingen en scheuren kunt ontdekken.
  • Magnetische deeltjesinspectie (MPI): Deze methode gebruikt magnetische velden en fijne deeltjes om onregelmatigheden te vinden.
  • Dye Penetrant Inspectie (DPI): Een kleurstof legt kleine scheurtjes en andere defecten bloot die op het oppervlak van de las aanwezig kunnen zijn.

Deze technieken zijn onmisbaar voor het detecteren van defecten die onder de oppervlakte liggen. Ze geven je de zekerheid dat je lasverbindingen in topvorm zijn, en helpen problemen te voorkomen voordat ze echt grote gevolgen hebben.

De kracht van combinatie

Hoewel technologie en NDT-methoden veel nuttige informatie bieden, blijft jouw ervaring en je eigen scherpe blik cruciaal. Een visuele inspectie kan je vaak snel wijzen op dingen die je vervolgens met NDT-technieken verder kunt onderzoeken. De combinatie van je eigen expertise en de technologische hulpmiddelen zorgt voor een goede kwaliteitscontrole.

Workshop: Visueel beoordelen van lasverbindingen van het NIL

Het Nederlands Instituut voor Lastechniek organiseert op 10 en 17 oktober 2024 een workshop voor lassers, lascoördinatoren, lastechnisch kaderpersoneel, kwaliteitsdienstmedewerkers en iedereen die te maken heeft/krijgt met het beoordelen van laswerk.

Deze workshop geeft je inzicht in de principes van het visueel onderzoek van smeltlasverbindingen en de normen die van toepassing zijn op het gebied van onvolkomenheden en kwaliteitsniveaus. In het practicum leert je het toepassen van geschikte meetmiddelen en op basis van het gestelde kwaliteitsniveau een objectieve uitspraak te doen over het laswerk. Zowel stompe als hoeklassen komen hierbij aan de orde. Tenslotte zal er aandacht worden besteed aan het rapporteren van de visueel lasbeoordelingen.

Bekijk alle workshoponderwerpen

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top